O retea de cartier este un pui de INTERNET. Totul porneste, de obicei, de la doua calculatoare ai caror proprietari hotarasc sa si le conecteze. Nu conteaza ca unul este la etajul opt si celalat la parterul blocului de peste drum. Cu un cablu, doua mufe si doua placi de retea, se rezolva. Se chat-uieste, se joaca Counter Strike si se navigheaza pe Net.

Cu timpul sunt atrasi si alti utilizatori, se intind cabluri, se cumpara abonamente pentru Internet si se intra in legalitate: reteaua se transforma in SRL si se obtine autorizatie de la Autoritatea Nationala de Reglementari in Comunicatii (ANRC).

Iulian este proprietarul celei mai mari retele de cartier din Bacau: AsyNET. Reteaua acopera 10 kilometri patrati si are aproape 100 de abonati. "Acum trei ani am tras primul cablu intre doua apartamete" - povesteste Iulian modul in care s-a nascut reteaua. "Am legat computerul meu de calculatorul unui prieten din blocul de vizavi".

La inceput foloseau doar chat-ul si jucat jocuri.

Dupa un an "reteaua" si-a dublat numarul de utilizatori: s-a ajuns la patru. Peste inca un an erau 13 computere conectate si era si Internet. "Ne-am tras internet prin fibra optica. Plateam fiecare cate 14 dolari pe luna abonamentul dar nu se merita". La o viteza de 64 kBs pentru toata reteaua, viteza fiecarui utilizator era nesemnificativa, sub dial-up.

Pe masura ce numarul de utilizatori s-a extins, au inceput sa creasca si incasarile, ceea ce a permis o investitie intr-un abonament mai bun, cu o viteza mai mare. "Am investit cam 250 de milioane de lei pana acum in retea. Nu numai eu, toti am pus banii" - spune Iulian. {i banii au fost bagati in cablu - peste 20 de kilometri, switch-uri si plata abonamentului de la RDS.

Anul trecut AsyNET a intrat in legalitate: s-a transformat in SRL. Fiecare abonat plateste 476.000 de lei pe luna pentru accesul la retea. Cam intr-o luna, in momentul in care numarul utilizatorilor va ajunge la 100, va fi depusa si cererea de autorizare la ANRC, urmand ca, pe viitor, sa se obtina si autorizatia CISCO. "Suntem patru retele din Bacau care dorim sa se unim.

Cred ca treaba asta se va face prin iarna" - mai spune Iulian.

Toata lumea e multumita

Retelele de cartier n-au aparut din senin. In momentul de fata marii furnizori de servicii de comunicatie `si indreapta atentia si investitiile spre utilizatorii de tip "corporate" - care au nevoie de viteza mare si volum mare al traficului si care sunt dispusi sa plateasca sume mari. Utilizatorii "casnici" au fost, deocamdata, lasati pe dial-up.

Aici a intervenit piata care a determinat aparitia retelelor de cartier. ISP-istii sunt multumiti si hiar incurajeaza tendinta pentru ca retelele cumpara abonamente tip "business" si se transforma in detailisti ai providerilor de internet. In plus, retelele de cartier suporta investitiile, degrevand ISP-ul de o sarcina.

Mai mult, cu timpul, retelele de cartier si-ar putea diversifica portofoliul ajungand sa furnizeze servicii de telefonie fixa sau televiziune prin cablu.